Dåpspåmelding
25 Juni
11:00 Gudsteneste, Heddal Stavkyrkje

Renovering orgel

Orgelet i Notodden kirke har i lengre tid slitt med stumme og hengende toner på grunn av slitasje.

Derfor er det nå svært gledelig at orgelet snart skal renoveres!

Orgelet i Notodden kirke fra 1937/38 er det største eksisterende Walcker-orgelet i Norge, med en nydelig romantisk klang. Orgelet ble bygd på fabrikken i Tyskland etter arkitekttegninger og var faktisk ferdig før en startet byggingen av Notodden kirke!

De viktigste komponentene i orgelet er originale og har ikke blitt skiftet siden orgelet ble bygd (bortsett fra en større reparasjon i 1981 der den originale spillepulten og overføringskablene mellom spillebord og orgel ble skiftet ut, pluss småreparasjoner), det er derfor mange slitasjedeler i orgelet som i løpet av de siste årene har gitt feil med stumme toner samt toner som henger seg opp. De siste vintrene har feilene vært spesielt merkbart med flere sentrale toner som har blitt stumme og som ikke er mulig å unngå når man spiller. Feilene har så langt blitt reparert fortløpende av orgelbygger Jan Erik Spigseth som kommer en gang i sommerhalvåret, men det er bare «nødhjelp» der det egentlig trengs en grunnleggende overhaling. Han har skiftet ut de defekte delene for å rette opp feil, men ikke noe mer. Dessuten må vi leve med feilene gjennom hele vinteren, fordi orgelet må stemmes om sommeren.

Et av hovedproblemene er at de såkalte «taskene» (pneumatiske belger) er slitte. Skinnet i belgene blir med tiden tørt og sprekker, dette resulterer bl.a. i stumme toner. Vanligvis holder skinn og releer i gjennomsnittlig 70 år. Det samme gjelder også andre deler. Vi har allerede passert de 70 årene, og det sier seg selv at flere problemer vil oppstå i fremtiden.

Mekanikken i orgelet er elektro-pneumatisk. Det vil si at det fungerer med trykkluft som blir blåst gjennom blyrør. Det finnes forskjellige typer vindlader (= kassene som pipene står på) og orgelet i Notodden har en såkalt taskelade. Alle piper som tilhører en stemme (register) står på samme vindlade. Ventilene/taskene under pipene åpnes når en tangent trykkes ned, luft strømmer inn i vedkommende pipe og danner tonen. Overføring fra spillebord (tangenter) til pipene er elektrisk.

Vår kantor, Sylke Feldhusen, har de siste årene jevnlig utrykt sin bekymring for at instrumentet skulle forfalle ytterligere, da det ville vært et stort tap, ikke bare for Notodden kirke og menighet, men for vår historie!

Sommeren 2013 fikk vi det anerkjente orgelbyggfirmaet Schuke fra Berlin til å gjennomgå orgelet og gi oss en grundig rapport, dette sammen med våre egne folk og  bispedømmets orgelkonsulent, Martin Pearson.

Orgelbyggfirmaet Schuke fra Berlin vil stå for arbeidet med renoveringen. De skal bytte ut slitasjedeler, slik som de små belgene («taskene») under pipene der skinnet var papirtynt og ofte sprakk. Det gjøres også noen forbedringer, slik som demping av svelldørene som nå bråker nokså mye ved bruk, og innbygging av moderne settekombinasjoner som tillater hurtige skift mellom de forskjellige stemmene. Orgelet kan dermed brukes mer variert enn nå, samtidig som det originale klangbildet vil bli så lik det nåværende som mulig. Vi planlegger og gleder oss til at arbeidene skal  starte i  september  og at rehabiliteringen blir sluttført medio november.

Schuke gir 10 års garanti på arbeidene under forutsetning av at vi inngår en avtale om 10 års ettersyn, stemming og årlig vedlikehold på orgelet. En slik avtale vil selvfølgelig bli inngått og har omtrent samme kostand som det årlige vedlikeholdet vi har nå.

Det er gitt noen penger til prosjektet, men veldig lite i forhold til hva dette vil koste.

Vi er derfor utrolig takknemlige for at Ole Holta vil finansiere  dette arbeidet, som har en kostnad på omtrent 1.5 millioner, utover de midlene som er innsamlet.

Med dette er det bare å glede seg til nye musikalske opplevelser i Notodden kirke fra høsten 2017. Vår eminente komponist og kantor Sylke Feldhusen gleder seg til arbeidene er ferdige, og vi lover konserter der dere skal få høre hva orgelet virkelig har å by på!

Håvard J. Russnes
kirkeverge

Av: Ingrid Elisabeth Sandodden   Publisert: 06.04.2017

Felles postadresse:
O. H. Holtasgt. 21, 3678 Notodden
(adressene under er besøksadresser)

NOTODDEN KIRKELIG FELLESRÅD
O.H.Holtasgate 21, 3678 Notodden
(Øvre Tinfos - gml. adm.bygget)
Tlf.: 35 02 04 00 (tast 3)
Åpningstid: man-tors kl. 10:00-15:00
E-post til administrasjonen: